Akvarelltusch

Idag gjorde jag några enkla filmer som jag la ut på Instagram, med de fem olika sätt jag målar med akvarelltush i målarböcker. Med akvarelltusch menar jag till exempel Zig clean real brush, Tombow dual brush eller Koi brushpen (det finns säkert fler, men de är några av de många använder). 


(Bild jag tidigare målat med akvarelltush, ur Tidevarv.)

Grejen med de här pennorna är att de ska gå att måla akvarell-liknande med genom att tillsätta vatten, men det funkar förstås bäst på akvarellpapper. Det finns några få målarböcker med akvarellpapper i, men de flesta målarböcker är främst gjorda för träpennor. Men det går att måla med de här pennorna i många målarböcker ändå, särskilt sådana med lite mer blanka papper. Jag testade i två olika Hanna Karlzonböcker idag och det funkade rätt dåligt i Dagdrömmar, men riktigt bra i Tidevarv. Fast målar man direkt i boken biter oftast färgen fast i pappret direkt, och går sedan inte att tona ut eller flytta runt med vatten. 

Därför brukar jag i stället göra så här:


1) Blöta ytan jag ska måla med en vattenpensel och sedan måla på med pennan och tona ut med vattenpenseln igen. Om man blöter ytan innan fastnar inte färgen utan går att fortsätta jobba med. Sidorna tål inte för mycket vatten, så man får vara lite försiktig och testa sig fram.

​2) Hålla spetsarna mot varandra en kort stund så att färgen från den övre pennan sugs in i spetsen på den undre pennan och när man sedan målar med den undre pennan får man först färgen/nyansen från den övre pennan innan den sedan successivt övergår till den undre pennans originalfärg. 

​3) Måla med en ljus nyans/färg först, för att det ska bli lite vått, sedan på med den mörkare nyansen/färgen och så tonar jag ut med den ljusare nyansen (eller vattenpensel).

4) Måla med den mörkare färgen/nyansen på valfri plastyta och ta färgen med den ljusare pennan och sedan måla på pappret.

​​​​​

5) Samma teknik som nr 4, men i stället för att plocka upp färgen från plasten med en annan nyans/färg, använder jag vattenpenseln. 

6) Ta färg med vattenpenseln från spetsen av en penna och sedan måla med vattenpenseln. Ger svagare färg än de andra sätten är min erfarenhet. 

De här pennorna har de egenskaper jag gillar med tusch (de starka färgerna och att de går snabbt att måla med), men de går att tona och blanda ihop på ett betydligt bättre sätt än vanlig tusch. Oftast blöder de inte heller igenom pappret och förstör bilden på baksidan. Pappret kan bli lite buckligt av vattnet, men brukar se helt okej ut igen efter att ha pressats under några tunga böcker ett tag.

Författare: Passionistacolorista

I´m a hobby-colorista from Sweden, with a big passion for adult coloring books. It started as a way to feel better when I was sick two years but now I just addicted and wants to color every day, although I´m feeling better. Colors makes me so, so happy! I have two coloring book podcasts: Passionistacolorista and Målarbokspodden. And I also have a youtubechannel, called Passionistacolorista, where I do some livestreams.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: