Nya lärdomar 


Vad vore väl en målardag utan nya experiment? Eftersom jag gillar att måla med vattenbaserad tusch (helst akvarelltusch, men även ”vanlig” tusch), och pappret i Johanna Basfords nya bok inte funkar så bra med vatten så fick jag äntligen ändan ur och testade mitt clear gesso. Gesso är egentligen en primer, som konstnärer kan förbereda målarduken med, genom att grundmåla med gesso. Så kom någon smart person på att testa det i målarböcker, och det funkar riktigt bra, som en fuktspärr på pappret. Det finns även vit gesso, men då blir de svarta linjerna i målarboken blekare (vilket en del gillar), men de flesta använder genomskinlig (clear) gesso. 

Jag lade på ett relativt tunt, men jämnt lager med en sminksvamp, och torkade sidan med en hårtork. När allt var torrt testade jag att måla med mina akvarelltusch. 

Och det jag märkte var att det verkligen hjälper! Färgen, som tidigare bet fast i pappret direkt, gick nu hur bra som helst att måla med och dra ut med hjälp av en annan penna, eller vattenpenseln. Inget av färgen syntes heller igenom till andra sidan och pappret blev inte buckligt av vattnet, som det blev utan gesso. 

Det knepiga var att vänja sig vid hur HALKIG papprets yta blev. Färgen gled runt nästan FÖR bra, och när jag försökte tona ut en mörk nyans med en ljusare så funkade det dåligt. Det gick bra att bara måla med en färg, men så fort jag använde en annan nyans var det som att den pennan puttade bort den gamla färgen, eller liksom sög in den färgen, så den försvann. När jag använde vattenpenseln sög den också upp färgen, tills den var helt försvunnen! Bra sätt att sudda misstag, men svårare när man egentligen vill ha kvar färgen, bara sprida ut den lite och tona ut den. 

Jag har förstått att det finns olika märken av clear gesso, som fungerar lite olika. En del (till exempel Liquitex) ger en sträv yta, lite lik sandpapper. Enligt en god målarvän är det lättare att tona ur färgerna på den, men jag har själv inte testat. 

Jag har en annan typ (Art basic), som ger en mer slät yta. Och den blev alltså sjukt halkig! 

Akvarelltusch funkade alltså inte så bra,men  vanliga tuschpennor funkade något bättre. Både Stabilo, Triplus och Pitt artist brush funkade hyfsat. De halkade också omkring när man försökte tona ut färgen med en ljusare nyans eller vattenpenseln, men inte lika mycket. 

I morgon ska jag testa akvarellpennor på gesson. Och kanske akvarellkritor. Och så undrar jag om man kan utnyttja det här fenomenet att den ljusare nyansen puttar bort den mörkare färgen? Kanske kan man måla hela ytan mörk och sedan putta bort färg med den ljusare, för att få till en toning?

Förutom dessa experiment har jag småbörjat på två andra bilder. Jag brukar göra klart en bild i taget, men nu blev jag sugen på flera bilder samtidigt, med olika sorters pennor.

Jag plockade fram Blomstermandala, av Maria Trolle, och föll för bilden ovan. Av någon  anledning tog jag fram mina stackars Pablo (jag har 18-packet, men har alltid tyckt att de saknar personlighet, jämfört med andra, likvärdiga pennor). Men nu testade jag att vässa dem betydligt vassare och med längre spets än jag brukar göra, och plötsligt var de underbara att måla med! Jag har haft dem i ett år snart, men det här var första gången jag verkligen gillade att måla med dem. De kändes så mjuka och härliga. Knepet var de långa spetsarna, som gjorde att jag var tvungen att hålla pennorna rätt mycket lutande, för att inte trycka sönder spetsen.

Så började jag en till sida i Ivy and the Inky butterfly. Den här har jag tänkt måla heeelt normalt, med Prismacolor, inga galna experiment alls 😊😜🤗

Författare: Passionistacolorista

I´m a hobby-colorista from Sweden, with a big passion for adult coloring books. It started as a way to feel better when I was sick two years but now I just addicted and wants to color every day, although I´m feeling better. Colors makes me so, so happy! I have two coloring book podcasts: Passionistacolorista and Målarbokspodden. And I also have a youtubechannel, called Passionistacolorista, where I do some livestreams.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s