Julstämning och norrsken

Jag blev riktigt nöjd med denna i slutänden! Men oj, vilken lång process det var. Själva motivet tog rätt många timmar, eftersom jag verkligen ansträngde mig att måla löst och lager på lager.

Sedan hade jag en idé för bakgrunden, men som vanligt blev det något helt annat…

Blev inspirerad av en tjej på Instagram att testa måla norrsken, så jag bestämde mig att göra ett försök. Blev det misslyckat tänkte jag att jag ju alltid kan måla över det med svart akrylpenna 😁

Jag fotade rätt mycket under processen och det var egentligen först när jag bombade den med vit gelpenna på slutet som jag tillsist blev nöjd.

Ska lägga in lite fler bilder och berätta mer senare idag, men nu måste jag laga lunch!

16.15:
Hej igen! Nu är jag tillbaka!

Jo, jag tänkte visa lite bilder jag tog under processen med att måla bakgrunden.

img_4068

Ursprungsplanen var att göra ljust, ljust blått längst inne vid julkulorna och sedan tona ut mot mörkare blått och svart längst ut. Så jag började måla så innanför slingorna och sedan började jag måla svart i vänstra kanten och så lite mörkt blått mellan kanten och slingan. Men sedan kom jag på att jag ville ha en slags ”mark” för hjortarna, och då tittade jag på hur appen för årets radio-julkalenderspel såg ut och inspirerades av färgen på marken där. Då hade jag redan hunnit måla lite svart i nedre kanten, så jag var tvungen att sudda så gott det gick. Samma sak gällde när jag senare kom på att jag ville testa måla dit ett norrsken. Då använde jag mitt batteridrivna sudd och fick bort en del, men inte allt. Det gjorde att norrskenet blev lite ”smutsigare” i färgerna än jag hade tänkt, men det blev ändå helt okej. På bilden ovan har jag precis börjat måla ett första lager gult och börjat måla ett lager grönt över.

img_4071

Här har jag målat mer grönt, men ni ser hur smutsigt det ser ut, särskilt på det gula, där det svarta under inte helt gått bort… Överhuvudtaget misströstade jag rätt rejält i det här stadiet. Jag tyckte allt bara såg trist och smutsigt och kladdigt ut.

img_4078

Jag hade letat fram en inspirationsbild på internet, som visade ett fantastiskt, neongrönt, sprakande norrsken. Min bild blev inte det minsta likt, men det är ändå rätt bra att ha något att utgå ifrån och inspireras av när man målar.

Här gjorde jag någon slags sväng på norrskenet på högra sidan av hjortarna (renarna??), för att jag fick idén att norrskenet skulle fortsätta på övre halvan av bilden. Och eftersom det blev lite trist (och smutsigt) med det gula och gröna, så testade jag att lägga till ett rosa fält också. Norrsken kan ju ha en mängd olika färger!

Oftast målar jag med små, cirkelrörelser, för att det inte ska bli synliga pennstreck, men här testade jag att måla upp och ner, för att få en effekt av att det liksom sprakade om norrskenet. Jag tycker inte att jag lyckades att få fram den känslan, och senare under processen så försökte jag i stället blenda ihop det, så att de gröna pennstrecken skulle bli mindre markanta.

img_4085img_4088

Här ser man hur jag fortsatte måla sedan. Och här ser man också det jag själv är mest nöjd över med bilden, det ljusa, nästan vita, lysande området, i norrskenet ovanför den högra hjorten. Jag tycker det ger ett så magiskt sken, som jag gärna haft på fler ställen runt norrskenet, men jag vet inte riktigt hur det blev så där, det var mer tur än skicklighet… Där hade jag inte heller hunnit måla svart under, så det blev inte lika smutsigt norrsken på den sidan.

img_4130

Här har jag börjat blenda ihop allting, med Caran Dache blenderpenna, men fortfarande tycker jag den ser smutsig och kladdig ut, men ni ser ändå kanten mellan det jag blendat i bakgrunden och det som inte är blendat än. Det är stor skillnad!

I det här skedet, när bakgrunden nästan var klar, var jag frestad att måla över allt med svart! Om jag inte hade lagt ner så oerhört mycket jobb på bakgrunden redan så hade jag nog gjort det också. Men nu kände jag att jag inte kunde måla över resultatet, efter alla timmars jobb, även om jag inte var nöjd.

Så för att jag skulle få bort den där känslan av smutsighet och ojämnhet, så tänkte jag att jag skulle överösa den med vit detaljer, för att det skulle se fräschare och mer juligt ut. Och för att dölja den inte så snygga bakgrunden. Och jag tycker faktiskt att det gjorde all skillnad! En del kanske tycker att det blev lite FÖR mycket, men minimalism är inte riktigt min grej 😉

Här filmade jag lite så ni ser hur jag höll pennan under målandet av bakgrunden:

Författare: Passionistacolorista

I´m a hobby-colorista from Sweden, with a big passion for adult coloring books. It started as a way to feel better when I was sick two years but now I just addicted and wants to color every day, although I´m feeling better. Colors makes me so, so happy! I have two coloring book podcasts: Passionistacolorista and Målarbokspodden. And I also have a youtubechannel, called Passionistacolorista, where I do some livestreams.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s