Min första häst

Det här är min topp fem-lista, över det jag är mest rädd för att måla:

5) Ögon

4) Djur med päls

3) Kristaller

2) Hud

1) Hästar

Och med rädd menar jag att jag gruvar mig innan jag ska måla dem eftersom jag tycker de här grejerna är extra svåra. Hittills har jag ändå målat både hud, ögon, kristaller och till och med djur med päls (långe kändes det svårare än det mesta!) 

Men hästar har jag inte vågat mig på. Kanske för att jag aldrig varit en hästtjej. Visst läste jag hästböcker när jag var i slukaråldern (vad hette nu de där böckerna???) och visst var jag glad när Liselotte i byn ledde runt oss på sin häst, men mer blev det liksom inte. Det fanns ingen ridskola i närheten och det enda försöket att ha häst hemma misslyckades totalt! 

Det var en sommar som min syster och jag skulle få hyra en ponny. Vi var så lyckliga! Den hette Ditte, var urgammal, urfet, men jättegullig tyckte vi. Tyvärr gillade den inte alls oss. Två spinkiga ungar som aldrig haft häst förut var hur lätt som helst att behandla hur som helst. Vi ville rida, men Ditte ville bara äta gräs. Oj vad vi drog och drog för att försöka få honom att röra sig ur fläcken och oj vad hon kastade av oss. För att sedan få äta gräs ifred igen. Jag har alltid undrat om mina föräldrar hyrde den lataste och elakaste hästen de kunde hitta, för att avskräcka oss, men de hävdar att det inte var så. Jag är inte övertygad…


Hur som helst slocknade mitt hästintresse ungefär där.

Och jag kan ingenting om hästar! Men jag ser ju hur ståtliga och vackra de är. Men de har inte päls som andra djur, dvs ingen päls man kan måla genom att göra hundratals små, små streck med vass träpenna. De blänker och skimrar här och där och msn ser musklerna spela. Det känns väldigt lätt att måla helt fel! I vanliga fall bryr jag mig inte så mycket, men just hästar känns så speciellt. Det finns så många människor som älskar hästar, som KAN hästar och jag vill ju inte såra dem 😜

Hur som helst tog jag mod till mig och skrev ut Lena Furbergs bild som låg för gratis nedladdning på Målarbokpoddens FB-sida över jul- och nyår. Den är från hennes första målarmapp och hon försäkrade att den gick att måla precis hur som helst. 

För att få ytterligare pepp startade jag en häst-color-along på Instagram (håller på till 31 jan och heter #somekindofhorsecoloralong). Sedan bad jag om tips på Bondmorans FB-grupp och fick veta att det här är en Gypsy horse, en Tinker . Och en kvinna lade ut en bild på sin vackra, vackra tidigare häst. Svart och vitt skulle jag måla. Och det skulle skina igenom blått genom det svarta, där blänket skulle vara. 

Så tänkte jag måla! Meeeen någonstans gick det fel med alla lager. Jag fick för mig att grunda med lila och sedan blev det väldigt lila. Jag målade dit lite blått och svart också, men det lila syntes väldigt mycket ändå… sedan gjorde jag bakgrunden lila också (även om jag har försökt göra det lite mer blått mot slutet) och då gav jag upp pch suddade bort det lilla blåa som fanns på hästen och målade dit lila igen. 

Efter alla konstiga färglager (med polychromos och prismacolor) och suddande och gnuggande, är hästen rätt smutsig och färgmättad. Och manen tyckte jag inte alls jag fick till! Och det vackra håret längst ner på benen, som egentligen skulle vara ståtligt vitt, blev också lila. 

På slutet målade jag dessutom dit rosa linjer på hästen, med rosa neonpenna. Det blev väldigt neon! Så vi får se hur detta slutar. 


Författare: Passionistacolorista

I´m a hobby-colorista from Sweden, with a big passion for adult coloring books. It started as a way to feel better when I was sick two years but now I just addicted and wants to color every day, although I´m feeling better. Colors makes me so, so happy! I have two coloring book podcasts: Passionistacolorista and Målarbokspodden. And I also have a youtubechannel, called Passionistacolorista, where I do some livestreams.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: